Salt karamellsaus

14/02/2021matminner

Det er med god grunn salt karamell blir stadig mer populært i alt fra godteri til desserter og yoghurt. En liten klype salt i karamellsausen forsterker smaksintrykket, det passer også ekstra godt sammen med mørk sjokolade. Denne karamellsausen er flytende ved romtemperatur og litt mer seig hvis du setter den i kjøleskapet. Hvis du ønsker en tykkere saus, kan du bruke 1½ dl fløte i stedet for 2 dl.

Hvordan lager man karamell?

Karamell lages ved at du smelter sukker til en temperatur der sukkeret endrer smak og blir mørkere. Det som er viktig når du skal lage karamell selv, er å ikke røre for i sukkeret mens det smelter, da får du en kornet karamell. Du skal også ha tålmodighet til å la karamellen bli mørk nok, ellers smaker den bare sukker. Samtidig skal den ikke bli brent. Hvis du bruker termometer, kan temperaturen måle mellom 150 og 170 °C.

Det enkleste er å lage karamell i en tykkbunnet kjele eller stekepanne, da fordeles varmen bedre, slik at du unngår ujevn karamellisering. Hvis du bruker en stekepanne, bør du helst ha en med litt høye kanter, ellers vil det boble over når du har i fløten.

Ønsker du å lage kakefyll med karamellsmak? Prøv denne oppskriften på salt karamellmousse.

Salt karamellsaus

Karamellsaus med nydelig karamellsmak og et dryss salt
Tilberedningstid15 minutes
Rett: Kake
Tema: Fransk
Stikkord: Kake

Ingredienser

  • 100 g sukker
  • 50 g usaltet smør
  • 4 ss vann
  • 1/4 ts salt
  • 2 dl kremfløte

Slik gjør du

  • Fordel sukker, smør og vann utover bunnen i en tykkbunnet kjele eller stekepanne med høyre kanter. Sett stekeplaten på full styrke og la blandingen smelte mens du innimellom rister litt på pannen for å fordele varmen. Når det begynner å boble, kan du røre forsiktig med en tresleiv for å sikre at det blir jevnt karamellisert.
  • Fortsett å røre sakte og forsiktig til blandingen har fått en fin gyllen farge, uten å være brent. Ha i halvparten av fløten og rør godt om. Obs! Dette er varmt, vær forsiktig så det ikke spruter eller koker over kanten.
  • Når fløten og karamellen er godt blandet, skrur du ned varmen og har i resten av fløten mens du rører. Ta karamellen av varmen og avkjøl den litt før du smaker til med salt.
  • Ha karamellsausen over i en boks og dekk med lokk eller plast. Sausen blir litt tykkere hvis du setter den i kjøleskapet. Varm sausen forsiktig i vannbad hvis du ønsker at den skal bli mer flytende.

Frister det med salt karamellsaus på myke, klissete brownies?

brownies med salt karamellsaus

Forrige innlegg Neste innlegg