Salt karamellmousse

Salt karamellmousse

06/04/2020matminner

Synes du også smørkrem blir litt søtt og kjedelig? Jeg prøver alltid å finne noe annet enn smørkrem til å fylle kaker. Smørkrem er fint som et tynt lag utenpå en kake med, men jeg synes konsistensen og smaken ikke er god nok til at jeg vil bruke det som kakefyll eller som topping på muffins.

En av mine favoritter er pisket ganache – det vil si sjokolade og kremfløte som smeltes sammen og avkjøles før det piskes som vanlig krem. Det samme prinsippet kan også brukes for karamellsaus. Lag en karamellsaus, bland den med kremfløte og pisk det hele til en luftig karamellmousse. Jeg liker også å tilsette litt salt for å balansere det søte, men det kan fint sløyfes.

Hvordan lager man karamell?

Karamell lages ved at du smelter sukker til en temperatur der sukkeret endrer smak og blir mørkere. Det som er viktig når du skal lage karamell selv, er å ikke røre for i sukkeret mens det smelter, da får du en kornet karamell. Du skal også ha tålmodighet til å la karamellen bli mørk nok, ellers smaker den bare sukker. Samtidig skal den ikke bli brent. Hvis du bruker termometer, kan temperaturen måle mellom 150 og 170 °C.

Det enkleste er å lage karamell i en tykkbunnet kjele eller stekepanne, da fordeles varmen bedre, slik at du unngår ujevn karamellisering. Hvis du bruker en stekepanne, bør du helst ha en med litt høye kanter, ellers vil det boble over når du har i fløten.

Prøv også denne oppskriften på salt karamellsaus.

Salt karamellmousse

Deilig fyll i kaker eller topping til muffins.
Tilberedningstid15 minutes
Avkjøles2 hours
Rett: Kake

Ingredienser

  • 100 g sukker
  • 50 g usaltet smør
  • 4 ss vann
  • ¼ ts salt
  • 3 dl kremfløte

Slik gjør du

  • Fordel sukker, smør og vann utover bunnen i en tykkbunnet kjele eller stekepanne. Sett stekeplaten på full styrke og la blandingen smelte mens du innimellom rister litt på pannen for å fordele varmen. Når det begynner å boble, kan du røre forsiktig med en tresleiv for å sikre at det blir jevnt karamellisert.
  • Fortsett å røre sakte og forsiktig til blandingen har fått en fin gyllen farge, uten å være brent. Ha i halvparten av fløten og rør godt om. Obs! Dette er varmt, vær forsiktig så det ikke spruter eller koker over kanten.
  • Når fløten og karamellen er godt blandet, skrur du av varmen og har du i salt. Ha i resten av fløten litt om gangen og rør til det er jevnt. Ha karamellen over i en boks og dekk med lokk eller plast. Avkjøles i kjøleskap i minst 1–2 timer (gjerne natten over).
  • Når kremen er avkjølt pisker du blandingen på samme måte som du pisker kremfløte til du har en tykk krem. Ikke pisk for lenge, da vil det skille seg.
  • Bruk karamellkremen som fyll i lagkaker eller som topping til muffins.

Skriv en kommentar

Forrige innlegg Neste innlegg