Filokurver med lam og fetakrem

06/10/2020matminner

Noen ganger trenger man bare en liten munnfull for fraktes til en en liten bakgate i Istanbul. Sprø filokurver krydret, langtidskokt lam, granateplekjerner, mynte og fetakrem gjør nettop det. Hvis du ikke vil lage små filokurver, er dette nydelig fyll i pitabrød toppet med syltet grønn chili.

Ca 2 kg lammebog eller lammeskank
2 fedd hvitløk
1 rød chili
2 cm ingefær
1 rødløk
1 ts garam masala
1 ts ras el hanout (eller gram masala)
1 ts spisskummen
½ ts koriander
1 t røkt paprika
1 ss salt
1 ss kvernet pepper
ca 5 dl granateplejuice (usøtet)

200 g feta (naturell, ikke i olje)
1 dl Creme fraiche
1 ss sitronsaft
Litt pepper

1 granateple

En liten håndfull finhakket mynte
2 bunter koriander

2 pakker filodeig
Formfett
100 g smeltet smør
2 egg

Kjør 1 dl granateplejuice, løk og krydder til en fin puré med stavikser. Ha kjøttet i en ildfast form, hell over pureen og resten av juicen. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek på 150 grader varmluft i 5 timer. Snu kjøttet etter halve tiden.

Kjør ingrediensene til fetakremen til en jevn masse og ha det over i en sprøytepose.

La kjøttet avkjøle i ca en halv time. Dra beina ut av kjøttet og fjern eventuelle hinner og sener. Ha kjøttet ut av kraften med en hullsleiv og plukk det til små strimler. Ha kjøttet over i en bolle, hell over kraften og sett det kjølig.

Spray et minimuffinsbrett med formfett. Legg et flak filodeig på kjøkkenbenken. Pensle det med smeltet smør. Legg over et flak til, som du penser god med sammenvispet egg. Legg over et tredje flak. Klipp filodeigen til firkanter på ca 10×10 cm. Trykk filodeigen god ned i hullene. Bruk en liten saks til å klippe vekk deig som stikker over hullene. Stek på 200 grader i 6-8 minutter nederst i ovnen.

Ha lammetkjøttet over i en ildfast form og varm det på 100 grader varmluft i ca en time før servering. Rør i kjøttet med jevne mellomrom. Hvis det er veldig mye kjøttsaft i bunnen av formen, heller du av litt. Du skal ha en ganske tørr kjøttblanding. Før du legger opp kanapeene avkjøler du kjøttet litt før du blander det med granateplekjerner og hakket mynte.

Klipp et lite hull i sprøyteposen med fetakrem og sprøyt litt fetakrem i hver filokurv. Ha litt kjøtt i hver kurv og topp med et korianderblad.

Skriv en kommentar

Forrige innlegg Neste innlegg