Kaker

Salt karamellmousse

Synes du også smørkrem blir litt søtt og kjedelig? Jeg prøver alltid å finne noe annet enn smørkrem til å fylle kaker. Smørkrem er fint som et tynt lag utenpå en kake med, men jeg synes konsistensen og smaken ikke er god nok til at jeg vil bruke det som kakefyll – eller som topping på muffins.

En av mine favoritter er pisket ganache – det vil si sjokolade og kremfløte som smeltes sammen og avkjøles før det piskes som vanlig krem. Det samme prinsippet kan også brukes med karamellsaus. Lag en karamellsaus, bland med kremfløte og pisk det til en luftig karamellmousse. Jeg liker også å tilsette litt salt for å balansere det søte, men det kan fint sløyfes.

Det som er viktig når du skal lage karamell selv er å ikke røre for mye i sukkeret, da får du en kornete karamell. Du skal også ha tålmodighet til å la karamellen bli mørk nok, ellers smaker det bare sukker. Samtidig skal det ikke bli brent. Hvis du bruker termometer, kan temperaturen komme mellom 150-170 grader.

Det er enklere å lage karamell i en tykkbunnet kjele eller stekepanne. Da fordeles varmen bedre, slik at du unngår ujevn karamellisering. Hvis du bruker en stekepanne vil du helst ha en med litt høye kanter, ellers vil det boble over når du har i fløten.

100 g sukker
50 g usaltet smør
4 ss vann
ca 1/4 ts salt
3 dl kremfløte

Fordel sukker, smør og vann utover bunnen i en tykkbunnet kjele eller stekepanne. Sett stekeplaten på full styrke og la blandingen smelte mens du innimellom rister litt på pannen for å fordele varmen. Når det begynner å boble, kan du røre forsiktig med en tresleiv for å sikre at det blir jevnt karamellisert.

Fortsett å røre sakte og forsiktig til blandingen har fått en fin gyllen farge, men ikke er brent. Ha i 0,5 dl av fløten og rør godt. Obs! Dette er varmt, vær forsiktig så det ikke spruter eller koker over kanten.

Når fløten og karamellen er blandet, har du i salt og skrur av varmen på platen. Ha i resten av fløten gradvis og rør til det er jevnt. Ha karamellen over i en boks og dekk med lokk eller plast. La det avkjøles i kjøleskap minst 1-2 timer (gjerne over natten). Pisk blandingen på samme måte som du pisker kremfløte til du har en tykk krem. Ikke pisk for lenge, da vil det skille seg.

Bruk karamellkremen som fyll i lagkaker eller som topping til muffins.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s